asparuhovo logo

Новини

След стартиране на компенсаторните програми през пролетта на 2019г. бяха засадени 200 бр. дръвчета в Район „Аспарухово“. Най-голям брой от тях бяха разположени в Аспарухов парк, в зоната за рекреация и до пасарелката около ул. „Мара Тасева“. Нови дръвчета има и в близост до бензиностанция „Лукойл“, до училище „Любен Каравелов“, както и на обръщача за кв. „Галата“ и ул. „Боровец“. Извършените ежеседмични проверки показаха, че 6 бр. от новозасадените растения не са се развили, едно от тях е изсъхнало. С пожълтели листа са 55 бр., което предвид настъпващият по-рано листопад при младите видове е нормално. Регулярно се извършва поливане на насажденията.

Системни проверки на реализираните през годините насаждения отразяват актуалното състояние на видовете. През настъпващия есенен период е предвидено засаждането на нови 60 броя растения по различни компенсаторни програми на територията на района.

Facebook

Във връзка с извършвания ремонт на обект НУ „Васил Левски“ към дата 13.09.2019г. демонтажните дейности по сградата вече са приключили. Работата по укрепването продължава. Изпълнени са зидариите по фасадата, взети са размери за нова дограма, направена е поръчка за изработката й и поетапно, започвайки от северната страна на сградата, ще се извърши монтаж. Към настоящия момент стартира работата по ВиК и Ел. инсталациите на обекта. Полага се временна хидроизолация на покрива с цел превантивна защита до окончателното изграждане на покривната конструкция.

На обекта средно работят 20 души, като в зависимост от изпълняваните дейности бройката им може да достигне до максималния брой от 40 души. Работи се от понеделник до събота /включително/ на сменен режим. Строителните дейности се изпълняват в срок съгласно сключеният договор и утвърденият линеен график.

Facebook

На 14 септември 2019г. (събота) в Район „Аспарухово” ще бъде отбелязан християнският празник Кръстовден

9:00 часа – Света литургия в православен храм “Св. Цар Борис” – кв. Аспарухово.
10:45 часа – Начало на литийно шествие по маршрут: храм “Св. Цар Борис” – ул. “Злетово” – ул. “Народни будители” – православен кръст на изхода от кв. Аспарухово.
11:30 часа – Отслужване на водосвет.

Facebook

За поредна година Община Варна ще подкрепи кампанията „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе на 14-ти септември.

В рамките на инициативата е създадена организация за кампанийно разделно събиране на едрогабаритните отпадъци, образувани от ремонтната дейност на домакинствата. В тази връзка в район „Аспарухово са определени две места, на които на 14-ти и 15-ти септември гражданите безвъзмездно ще имат възможност да предават образуваните от тях едрогабаритни отпадъци, в количества до 2 м3, както следва:

  • ул. „Кирил и Методий“, до Бункера;
  • кв. „Галата“, ул. „Боровец“ до детската площадка.

Подробни указания за местата, които са включени в кампанията за почистване, и за помощни материали (ръкавици и чували), може да бъде получена на място в районната администрация.

Телефон за контакт: 052/370 130 - Еколози район “Аспарухово”

Facebook

Дейностите по косенето в Район „Аспарухово“ продължават. От месец април до 30.08.2019г. на територията на района са реализирани 1256,95 дка. На места приключва 7-мо по ред косене. Основните булеварди „Народни будители“ (без разделителната ивица), „Мара Тасева“ и „Първи май“ са изпълнени по 5 пъти, зоната около ул. „Моряшка“ до бул. „Първи май“ - 6 пъти. В най-значителните по площ терени косенето е осъществено по 4 пъти: междублоковите пространства, жк „Дружба“, ул. „Кирил и Методий“, Северен и Южен пътен възел, пътя за Галата и Ракитника – 2 пъти, както и Аспарухов парк с окосена територия от 70 дка.

Паралелно с коситбата през септември започва и прибирането на есенната шума. С наближаването на новата учебна година вниманието ще се насочи към зоните около детските градини и училищата. Предстои и традиционното за началото на учебния период освежаване на хоризонталната и вертикална маркировки, (където това е необходимо) с оглед заостряне вниманието на шофьорите и повишаване безопасността на децата на пътя.

Facebook