asparuhovo logo

Забележителности

Нос ГалатаНос Галата е разположен в североизточния ъгъл на Авренското плато и е крайна точка на Варненския залив. Преставлява обрасло с дървета възвишение, издигащо се на височина между 20 - 48 м над водната повърхност. Изградено е от утаечни меки скали, които постоянно се разрушават вследствие дейността на зимните бури и атмосферните води, стичащи се по склоновете му. Това обстоятелство, както и честите свличания на земни маси в този участък, са причината за постоянното рушене на носа, който за последните няколко века е загубил вече значителна част от някогашните си размери. Край носа се намира квартал Галата.

Аспаруховия паркНа 8 октомври 1934 г. в кабинета на кмета на града, по идея на Карел Шкорпил, директор на Варненския археологически музей, е взето решение пустинната местност при Аспаруховия вал да се превърне в парк, върху вала да се вдигне паметник на Аспаруховия войн и бюст-паметник на хан Аспарух. Създаден е организационен комитет. Идейната скица на новия парк е изготвена от създателя на Морска градина Антон Новак и от инж. Любин Димов. Голяма роля за осъществяването на идеята има и енергичният командир на Осми приморски полк Петър Димков.

Аспарухов мост е част от автомагистрала “Черно море”, респективно от международен път Е-87, и същевременно се явява пътна връзка над канала море-езеро. Съоръжението провежда голям автомобилен поток - 10 000 превозни единици за 24 часа, идващи от републикански път I-9, свързващ Северна с Южна България, и е единствената връзка на жилищен квартал “Аспарухово” с града.

Аспаруховия мост

Освен важен транспортен възел от няколко години Аспаруховият мост е и сборен пункт на търсачите на силни усещания. Тук всеки може да изпита себе си с бънджи-скоковете на клуб "Адреналин".Особено привлекателен е вечер, когато е осветен. Гордост е за проектанти, строители и за всеки варненец.

Намира се на североизточния склон на възвишението Джанавара, недалеч от южния бряг на Варненското езеро. ДжанавараИзключително необикновената за ранното християнство архитектура и редкият характер на мозайките правят църквата единствена и уникална не само на Балканите, но и в историята на християнството.

Сградата има уникален за българските земи план. Тя е еднокорабна, с вътрешна апсида, едноделен нартекс и е имала атриум с колонада. Размерите на обекта са с дължина 31м, ширина 28м и дебелина на стените на наоса 2,5 м. Църквата е построена от редуващи се пояси от дялани каменни блокове.