asparuhovo logo

Образование и спорт

На територията на района се намират две детски ясли, четири детски градини и шест училища.

ЦДГ Морски святНа 17.12.2010 г. децата от най-новата детска градина във Варна - ЦДГ №18 „Морски свят" тържествено отбелязаха първия рожден ден и именуването й. Детската градина беше открита официално година по-рано и разполага със 170 места за всички възрастови групи. Стороителството на сградата започна в края на месец май 2009г. на базата на публично-частно партньорство и бе завършена за 6 месеца.

В района се намират още ЦДГ №12 "Пинокио", ЦДГ 17 "Валентина Терешкова", Седмична детска градина 22 "Горска Приказка", ЦДГ 25 "Люляче" и Детска ясла № 9 “Детелина”.

Варненска морска гимназия “Свети Николай Чудотворец” е най-голямото средно учебно заведение с морски специалности в Република България. Въведена е система за управление на качеството според изискванията на международния стандарт ISO 9001:2008.

ОСК Аспарухов паркПрез 2007 година на територията на района бе открит общински спортен комплекс „Аспарухов парк”. Площта на комплекса е 3 дка. Изградени са две игрища за минифутбол, игрище за волейбол, игрище за баскетбол.

Работното време е от 08.00 до 23.00, като Общинско предприятие "СПОРТ ЗА ВСИЧКИ" е въвело онлайн система за резервации. Цената за ползване на футболните игрища е от Понеделник до Петък, от 18:00 ч. до 23:00 ч. на цена 24.00 лв., Събота и Неделя - цена 24.00 лв. Часовете извън горните граници са безплатни и не подлежат на резервиране.

Младежки спортен клуб "Атлет"

Спортен клуб “Атлет” е основан през 2005 с цел да подпомага спортната дейност на СОУ за ДНЗ “Д- р Иван Шишманов”. Основната дейност на клуба е да организира, администрира спортни състезания, да подготвя състезатели за национални и международни състезания за зрително затруднени младежи, да изгражда и стопанисва спортни обекти и съоръжения. Развива физическата култура и спорт на младежи със зрителни увреждания.

От 2006 г. Младежки спортен клуб Атлет е член на Българската Параолимпийска Асоциация.

Представителите на клуба се изявяват отлично, както на национални, така и на международни турнири.