asparuhovo logo

Археология

Аспарухов валОколо Аспарухово - към брега е имало тракийско селище още през 4 век преди Христа. Това е видно от намерената могила датираща от това време.

Местност Джанавара - има ранно християнски комплекс разкопан по време на втората световна война. Открита е уникална по план ранно християнска църква от 5 век. На това място през 1923 година е погребан Херман Шкорпил.

Аспаруховия вал е оцеляло до днес свидетелство за това как старите българи са укрепвали своите граници.

Предполага се, че е издигнат през 8 век за защита на ниския бряг от морски нашествия, най-вероятно византийски.

Като добри воини прабългарите са знаели тактическата стойност на височината в разгара на битката. В долната част на Аспаруховия вал над твърдото ядро от уплътнен сиво-чер глинест пясък или каменна зидария е насипван пясък или глинест пясък, смесен с неголямо количество каменно-тухлени примеси. Горната част от насипа се състои от непрекъснато покритие от глинест пясък, смесен с хоросан и голямо количество камъни и счупени тухли. Около вала и понастоящем се наблюдават заблатявания и очевидно това „заскаляване” е правено за тяхното преодоляване. Без него е било невъзможно разстилането и уплътняването на първите слоеве на насипа. Особени грижи древните български строители са полагали за укрепване на тялото на насипа.Когато през 1976 година бе прокопан дълбоководният канал море-езеро, Аспаруховият вал бе разделен на две части.